Polityka Prywatności

Informacje wstępne

Administrator Bloga MotoTechnika.net – Emen, jako administrator danych, szanuje prawo Użytowników Bloga do prywatności. Stosuje odpowiednie rozwiązania technologiczne, aby w pełni zabezpieczyć ich dane osobowe, zapobiegając ingerencji w prywatność Użytkowników przez osoby trzecie. Zapisy niniejszej Polityki Prywatności określają jakie dane na temat Użytkowników są gromadzone, do czego są wykorzystywane i komu mogą być udostępniane.

Podstawowym aktem prawnym, zgodnie z którym Administrator Bloga przetwarza dane osobowe Użytkowników jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, zwane dalej „RODO”.

Komentarze i opinie

Kiedy odwiedzający Bloga zostawia komentarz lub opinię, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania lub opiniowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu email (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

Media

Jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem i wgrywasz na witrynę obrazki, powinieneś unikać przesyłania obrazków z tagami EXIF lokalizacji. Odwiedzający stronę mogą pobrać i odczytać pełne dane lokalizacyjne z obrazków w witrynie.

Ciasteczka

Jeśli zostawisz na naszej witrynie komentarz, będziesz mógł wybrać opcję zapisu twojej nazwy, adresu email i adresu strony internetowej w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Te ciasteczka wygasają po roku.

Jeśli masz konto i zalogujesz się na tej witrynie, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych i zostanie wyrzucone kiedy zamkniesz przeglądarkę.

Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję „Pamiętaj mnie”, logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte.

Osadzone treści z innych witryn

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.

Witryny mogą zbierać informacje o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

Usunięcie konta użytkownika

Każde konto założone przez Użytkownika, może w dowolnym momencie zostać usunięte. Użytkownik musi w tym celu skontaktować się z Administratorem Bloga MotoTechnika.net i poinformować o chęci usunięcia konta. Konto zostanie usunięte od razu. Wszystkie dane zostaną skasowane, łącznie z adresem e-mail z bazy danych MotoTechnika.net. Przywrócenie usuniętego konta nie będzie możliwe, Użytkownik będzie musiał ponownie je założyć, wprowadzając wszystkie dane.

Bezpieczeństwo danych

Blog MotoTechnika.net zbudowany jest w oparciu o najnowsze technologie na wzór rozwiązań sprawdzonych na całym świecie. Techniczne i organizacyjne mechanizmy ochrony danych osobowych dobierane są z uwzględnieniem charakteru, zakresu, kontekstu i celów przetwarzania oraz ryzyka naruszenia praw lub wolności osób fizycznych o różnym prawdopodobieństwie i wadze, adekwatnie do zidentyfikowanych zagrożeń.

W przypadku kontroli Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, Twoje dane mogą zostać udostępnione pracownikom Inspektoratu zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych.

W przypadku naruszenia Regulaminu naszego serwisu, naruszenia prawa lub gdy będą wymagały tego przepisy prawa, możemy udostępnić Twoje dane organom wymiaru sprawiedliwości.

Zasady bezpieczeństwa

W przypadku gdy Użytkownik korzysta z komputera, z którego korzystają jeszcze inni użytkownicy,to ważne jest, aby po zakończeniu korzystania z Bloga MotoTechnika.net, wylogował się. Jest to istotne, aby niepowołane osoby nie mogły podejrzeć, modyfikować lub korzystać z jego zasobów lub informacji. Zalecamy również, aby wyłączyć automatyczne zapamiętywanie haseł w opcjach przeglądarki internetowej. Prosimy Państwa o szczególną ostrożność w trakcie udostępniania danych, w szczególności swojego hasła osobom trzecim.

Podsumowanie

Dane osobowe gromadzone zgodnie z celami określonymi w niniejszej Polityce Prywatności są przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji danego celu, a także, w związku z zabezpieczeniem interesu Administratora danych, do czasu przedawnienia lub wygaśnięcia roszczeń.

W razie dodatkowych pytań dotyczących ochrony prywatności, prosimy o kontakt korzystając z formularza kontaktowego na Blogu lub poprzez e-mail admin@mototechnika.net.